МНР: Бугарскиот конзул немаше право да присуствува на увидот во „Ванчо Михајлов“

5.08.2022
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
МНР: Бугарскиот конзул немаше право да присуствува на увидот во „Ванчо Михајлов“

Министерството за надворешни работи на Република Македонија го следи и нотира ангажманот преземен од страна на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КЗСД) во врска со евентуални наводи за извршена дискриминација во случајот со здружението „Иван Михајлов“ од Битола.

-Цврста заложба на Министерството е сите вакви и слични примери да се решаваат институционално, согласно позитивните законски прописи на Македонија, при што ги охрабруваме сите физички и правни лица да ги искористат овие правни инструменти и механизми, во докажувањето на овие евентуални или било кои примери на дискриминација. Тоа е право за секого, но и обврска за надлежните институции на државата, која е задолжена да ги почитува и штити правата и слободите на човекот и граѓанинот, велат од МНР.

Што се однесува до присуството на Генералниот конзул на Република Бугарија во Република Македонија, со седиште во Битола, г-дин Димитар Иванов, за време на увидот на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во просториите на Културниот центар во Битола, Министерството нагласува дека согласно Коненцијата за конзуларни работи, тој немаше право да биде присутен на увидот бидејќи се работи за постапка во која се вклучени две здруженија, правни лица од Македонија, регистрирани согласно постојните законски прописи на државата.

-Г-динот Иванов има право да ги застапува правата и интересите на државјаните на Република Бугарија кои живеат во Република Македонија, но не и правата и интересите на здружение на граѓани регистрирано во Република Македонија. Министерството за надворешни работи ја користи оваа прилика уште еднаш да ги охрабри сите граѓани да ги користат правните механизми за заштита од дискриминација, како примарен начин за заштита на своите права и слободи, велат од македонската дипломатија преку соопштение.

МНР укажува на обврската на сите институции, во случајот на Комисијата која покрива особено чувствителна проблематика, професионално и објективно да пристапуваат кон ваквите претставки и предмети, со цел да се одбегне било каква политизација во решавањето и заштитата на правата на физичките и правни субјекти.

КСЗД присуството на генералниот конзул на Бугарија, Димитар Иванов за време на извршувањето на најавениот увид во просториите на клубот „Иван Михајлов”, го доживува како обид за влијание врз нејзината работа.

– При увидот, спротивно на досегашните практики, констатирано е дека освен претставниците на Здружението, присуствуваше и генералниот конзул на Република Бугарија, г-нот Димитар Иванов. Неговото присуство за време на извршувањето на своите законски надлежности, Комисијата го доживува како обид за влијание врз работата на ова независно тело за еднаквост, но и можност за инструментализација на Комисијата во политички цели, за што го извести и МНР, се вели во соопштението од КСЗД.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата