КАРАКАЧАНОВ СЕ СКАРА И СО БУГАРИТЕ за македоското прашање

21.07.2021
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
КАРАКАЧАНОВ СЕ СКАРА И СО БУГАРИТЕ за македоското прашање

„Христо Иванов треба да биде толку љубезен и да молчи за Македонија. Она што го бранеше од говорницата на Националното собрание е странски, а не национален интерес“, напиша претседателот на ВМРО-БНД и поранешен вицепремиер Красимир Каракачанов на социјалните мрежи. Причината за неговата остра реакција беше говорот на Иванов за време на првата седница на 46. Народно собрание во Бугарија, при што тој ја спомна Македонија.

Иванов им порача на пратениците дека земјата мора да покаже издржливост и храброст да го реши прашањето за Македонија, велејќи дека „не само што треба да се залагаме за вистината, туку и да најдеме начин заедно да станеме членки на ЕУ“.

Каракачанов посочува дека тоа се случило во позадина на претседателот на парламентот, во кое зад Ива Митева од ИТН стоеле т.н. протестни партии, но и МРФ.

„Дури и само името на овие кратенки значи дека станува збор за смешни здруженија. И овие луѓе ќе ја водат државата“, напиша Каракачанов, додавајќи:

„Вака, без никој да го праша, самиот Христо Иванов го именува правецот на дејствување на новите владетели. Или поточно замениците на надворешните сили. Бидејќи по таквата изјава тешко дека постои сомнеж дека ДБ и остатокот од новата коалиција од четири партии се само кукли на надворешните интереси“.

Според Каракачанов, националниот интерес на Бугарија е едноставен и тоа е „Македонија да ја знае и запомни својата бугарска основа“.

Според него, нивен национален интерес е пријателска, а не антибугарска Македонија да влезе во ЕУ.

„Бугарија мора да покаже цврстина, но и храброст и да најде решение за проблемот со Република Македонија во новиот парламент.Вистината треба да се одбрани, но исто така и треба да се најде начин заедно да станеме членови на европското семејство, бидејќи тоа е бугарскиот национален стратешки интерес“, рече денес лидерот на „Демократска Бугарија”, Христо Иванов.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата