Дали Норвешка ЌЕ ГИ „ДОКРАЈЧИ“ Германија и Европа

11.08.2022
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Дали Норвешка ЌЕ ГИ „ДОКРАЈЧИ“ Германија и Европа

Норвешка оваа година се соочува со енергетска криза која може да ги „докрајчи“ Германија и Европа, лишени од интензивно снабдување со руски гас.

За тоа пишува колумнистот на Financial Times, Ричард Милн.

Како што истакна авторот, Норвешка има прилично среќа во однос на наоѓалиштата на нафта и гас. Бројните реки и акумулации ѝ дозволуваат да обезбеди до 90 отсто од потребите за електрична енергија, но невообичаено сувата зима и пролет доведоа до фактот дека резервите на вода во акумулациите на југот на земјата беа на историски најниско ниво. Владата вети дека ќе го ограничи извозот на струја додека не се надополнат резервите.

Ова може да биде проблем за земјите како Германија, Холандија и Велика Британија, кои со години увезуваат значителни количини електрична енергија од Норвешка преку кабли.

Според Милн, енергетската криза во оваа скандинавска земја покажува колку тешка може да биде зимата што се приближува низ Европа.

Земјите на континентот се на работ на сериозен недостиг на гориво, бидејќи главниот руски гасовод Северен тек работи со само 20 отсто од вкупниот капацитет. Гаспром ова го припишува на несоодветното одржување и доцнењето во враќањето на турбините на Сименс од поправка, кои се користеа во единиците за гасни компресори на компресорската станица Портоваја за снабдување со гориво. Сега неговата работа ја обезбедува само еден од петте мотори.

Посебна тешкотија настана со враќањето на една од турбините од Канада, која воведе санкции за Гаспром.

Канадските власти издадоа дозвола за негов извоз дури на 10 јули, но не ги зедоа предвид условите од актуелниот договор во неа и моторот и го доставија на Германија, а не на Русија. За неговиот понатамошен транспорт потребни се дозволи од властите на Европската унија и Обединетото Кралство.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата