Лесно е да ја вклучите вашата машина за перење алишта и да вметнете алишта во неа, но вашата гардероба да ја одржувате што е можно подолго, без оштетување, треба да следите одредени правила. Многу домаќинки несвесно уништуваат алишта, правејќи одредени грешки.

Одделувате ги лесните и темни алишта

Ова е основно, но треба да размислите и за одвојување на алиштата според типот ткаенина. Фармерките и блузата се перат заедно на 40 Целзиусови степени, но ако се комбинираат со „тешки“ парчиња, блузата од лесен материјал може да се оштети.
Перете лесни ткаенини и тешки ткаенини одделно. Исто така, добро би било да ги одделите алиштата според степенот на нечистотија. Перете многу валкани предмети како што се работна облека и спортска опрема одделно од секојдневната облека.

И, обавезно, користите омекнувач

Омекнувачот на ткаенината ги зачувува влакната, а облеката ќе трае подолго доколку се користи, додека ја заштитува облеката и спречува оштетување при миењето.

Сепак, не одговара на секој вид ткаенина. Сосема синтетичка спортска облека, микрофиберите не треба да се перат со омекнувачот на ткаенината.

Превретете ги алиштата при перење

Ако се лутите на вашите дома затоа што ја фрлаат кошулата наопаку пред перење, не сте во право затоа што тоа ја штити облеката.

Не обрнувате внимание на деликатните алишта

Чувствителните материјали како што се свилата, чипка бараат ниски температури, а ако се перат на повисоки температури, можете да ги уништите. Но, нежните алишта никогаш не треба да се натрупуваат за да ја исполнат машина, зар не? Иако обично го ставате со остатокот од алиштата на 40 Целзиусови степени. Тие ќе преживеат, но на крајот ќе се уништат.

Не се откажувајте од рачно перење алишта

Ако го направите ова, многу грешите. Ако парче облека е премногу чувствително за да се измие во машината, треба да се почитува.

Наполнете го садот со ладна вода, додадете чувствителен детергент за алишта и натопете го 15 минути.
После тоа, измијте нежно, без да триете силно. Исплакнете со ладна вода и не ги стегајте со рацете многу. Наместо тоа, ставете ги алиштата на густа крпа за да апсорбираат вишок вода.
 
Не читате етикети

Ова е основниот чекор: следете ги упатствата на етикетите. Дознајте што значат различните симболи на нив.

Вие не знаете што да висат и што да соберете

Бидете мудри кога ги ставате алиштата на закачалките и ги редите на полиците во вашиот плакар. Одвојте неколку секунди за да ги преклопите пантолоните и ставете ги на полицата и прицврстете го горното копче на кошулата што ќе ја ставите на закачалката бидејќи без тоа нема правилно да се протега.

Исто така е важно какви закачалки користите. Тие тенка и жица ги уништуваат облека. Дрвените закачалки се најдобри затоа што се малку пошироки а најдобри се покриените со кадифена ткаенина.

Никогаш не закачувајте волнени џемпери на закачалки, бидејќи тие ќе се водат и ќе добијат несакана форма - наредете ги на полиците. Истото важи и за сушење облека - исушете џемпер поставен на пешкир, блузи и кошули на закачалка.

Не ги затворате патентите

Нивните метални заби можат да ја оштетат облеката. Прицврстете ги сите патенти пред да вметнете облека во машината.
Сè додека перете според овие 10 работи редовно, немате причина да се грижите 

Најчитани вести