Поради мерките преземени од американските власти во борбата против ширењето на коронавирусот, САД ризикуваат да станат социјалистичка држава, предвидува Вашингтон пост.

Според весникот, строгите мерки воведени во сите американски држави со одобрение од претседателот Доналд Трамп не само што ги кршат граѓанските права, туку и ја уништуваат американската економија. Додека компаниите претрпуваат големи загуби и им се закануваат на луѓето со отпуштања, локалните власти не се обидуваат да се борат за правата на граѓаните или да ја спасат економијата, туку се потпираат на финансиската помош поддржана од владата, велат од медиумот.

Во исто време, по изјавата на Трамп дека ниту еден работник во земјата нема да остане без плата и нема да страда заради тековната состојба, федералните гувернери започнаа активно да воведуваат карантин без да размислуваат за последиците, потсетува весникот.

Американскиот Сенат последователно усвои предлог-закон за издвојување 2 билиони американски долари за поддршка на економијата заради пандемијата на вирусот, за која весникот проценува дека е премин од пазарниот капитализам во демократски социјализам, што особено го промовира демократскиот кандидат на претстојните претседателски избори во Берн Сандерс.

„Го преминавме Рубикон. Кога чадот ќе се расчисти, практично нема да остане ништо од САД, како што знаевме. Експертите сè уште расправаат за тоа какви влијанија ќе имаат пандемиите на претседателската трка, но одговорот веќе го знаеме. Сенаторот Берни Сандерс веќе победи, или барем неговата филозофија “, пишува Вашингтон пост.

Се додава дека водачите на Демократската партија на САД повеќе не треба да се грижат за тоа дали ќе бидат премногу социјалистички ориентирани на изборите.

„Сега сите сме социјалисти“, се вели во заклучокот.

Најчитани вести