Унгарската агенција за безбедност на храната Небих соопшти денеска дека открила вирус на птичји грип Х5Н8 на фарма за патки во округот Бач-Кискун. Агенцијата Небих наведе дека почнала со уништување на 32.000 патки на фармата.

Покрај тоа, воспоставена е заштитна зона во должина од три километри и зона за надзор од десет километри околку локацијата.

Обврската живината да се чува во затворени простории е се уште во сила, нагласи Небих.

Последен пат птичји грип е откриен во Унгарија во јануари оваа година.

Најчитани вести