Вирологот Џон Вилијамс, шеф на одделот за педијатриски и заразни болести на Универзитетот во Питсбург, откри како правилно да ги мие рацете и зошто е тоа важно.

Тој изјави дека има четири вируси на корона кои циркулираат во човечкото тело редовно, секоја година.

„Тие главно се причина за настинки, всушност три типа на настинка, кои не се смртоносни за луѓето“, вели Џон Вилијамс.

Под корона микроскоп, вирусот има бодликави краеви како круна. Под бодликавиот дел, има липиди или масти на површината.

Обидете се да го исчистите путерот од садовите само со вода, но тој нема да исчезне. Потребни ви се сапуни за чистење на маснотиите. Сапунот или алкохол се многу ефикасни во уништувањето на масните облоги на вирусот. Ова го прави вирусот неактивен за да не може се врзува за клетките на човечкото тело “, објаснува Вилијамс.

Додека ги миете рацете, важно е да ги истриете бидејќи прави повеќе сапун и по 20 секунди ги спречува бактериите и вирусите да не се лепат на површините. Вирологот вели дека миењето раце со ладна вода не е проблем, но дека е поефикасно ако таа е топла.

Дезинфектите базирани на алкохол се ефикасни доколку се користат правилно. Таквите агенси треба да содржат најмалку 60 проценти од алкохолот во него, бидејќи го убива вирусот.

Важно е да земете доволно средства за дезинфекција за да ја покриете целата тупаница и да бидете сигурни дека ќе протриете и помеѓу прстите. Хемиски, алкохолот ја расипува мембраната на бактерии и вируси. Алкохолот е одличен за уништување на бактериите, но не може да ги измие работите. Кога станува збор за рацете - сапун и топла вода се подобри избори “, заклучува вирологот.

Најчитани вести