Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски побара првата точка од дневниот ред, која се однесува на разрешување на министерката за труд и социјална работа, да биде симната, зошто, како што рече, не го прекршила Преспанскиот договор.

Тој рече техничкиот премиер Оливер Спасовски го прекршил Преспанскиот договор во полза на Грција.

„Мизрахи го нема прекршено Преспанскиот договор. Спасовски го има прекрешено и тоа во полза на Грција. Договорот вели: сите материјали и документи ќе се усогласат со новото име кога ќе биде отворено соодветното поглавје во преговорите со Европската унија. Поглавјето за труд и социјала не е отворено. Ниту поглавјето за внатрешни работи не е отворено, а вие издавате документи со новото име. Затоа предлагам разрешувањето на Мизрахи да се симне од дневен ред, и вие Спасовски да си поднесете оставка поради прекршување на Преспанскиот договор и тоа на штета на својата земја“, рече Димовски.

Тој исто така му забележа на владејачкото мнозинство за тоа што не го ставиле Законот за јавното обвинителство на гласање, нагласувајќи дека тие се уште го немаат потребното мнозинство.

извор: Makfax

Најчитани вести