Денот на вљубените се приближува и веќе сум згрозена од мислата дека ќе мора да се чувствувам мизерно и бедно што мојот сопруг не обрнува внимание на мене тој ден.

Јас  сум православна, славам слава, верувам во Бога, но тој ден не го поврзувам со нашиот православен календар. Го славам и честам Свети Трифун, веќе неколку години палам свеќа во куќата, бидејќи сите ние кои го сакаме Денот на вљубените почнаа да не осудуваат.

Убав празник е и потребен. Зошто да не биде Денот на вљубените исто како Свети Трифун, како и 8-ми март. И додека бев девојче внимание ми привлекуваше Денот на вљубените, цвеќиња, срциња, картичка во која се вели дека ме сака ... Се друго, само за да ме натера тој ден да се чувствувам како потребно.

Но, заради мојот сопруг, секогаш се чувствувам мизерно и бедно. Минатата година беше најлоша. Кога се сеќавам, посакувам да го преспијам тој ден.

„Што е Денот на вљубените?! Јас не го славам тој ден, го признавам само  Свети Трифун“, викна тој кога го известив дека имам резервирано маса за романтична вечера.

Тој дури и не обрнуваше внимание на тоа дека му купив подарок, нешто што многу го сака, што мислам на него.

Тој тој веќе го планира за себе тој ден и јас немам планови за него. Парите ги потрошив на нов фустан, отидов кај фризер и се што ми требаше само да се чувствуваме млади и пожелни (знам, вака треба да работиме, да сакаме и да се почитуваме едни со други секој ден).

Тој само ме извести дека одамна договорил со неговите пријатели да одат со нив прво на фудбал, а потоа и на пиво. Останав сама, да гледам љубовни филмови и чекам да се врати. Се надевам дека тој само ќе пие и ќе се врати со букет цвеќиња на вратата.

Оваа година, со надеж чекам нова шанса. Дали е толку тешко да се посвети малку внимание на некој близок на тој ден ?!

Најчитани вести