Во неделата, филмот „Паразит“ од Јужна Кореја влезе во историјата на 92-то доделување на Академијата како прв филм на странски јазик што го освои Оскарот во категоријата Најдобра слика. Музиката на филмот е продуцирана со придонес на унгарски музичари: музиката е оркестрирана од Билинт Сапсон и Норберт Елек, а исто така изведувачи се унгарски музичари од компанијата Сапсон во Унгарија, Будимпешта Скорнинг.

Јужнокорејската сатира на Бон Јooн-хо освои четири Оскари, вклучувајќи за најдобрата слика, најдобра режија, најдобар интернационален филм и оригинално сценарио. Иако се веруваше дка резултатот од филмот не е за Оскар, тој беше пофален од многумина, пишува index.hu.

Билинт Сапсон, која пораснал во музичко семејство, првпат соработувал со режисерот од Јужна Кореја пред три години, кога придонел за музиката за неговиот филм „Окја“, кој исто така го оркестрирал. Режисерот го контактирал пред една година, пред Божиќ, во врска со музиката на „Паразит“, а екипата на Сапсон имала само неколку дена да ја смисли музиката за филмот.

Саундтракот на “Паразит“ има минималистички, оригинален резултат управуван од пијано, на корејскиот композитор, Јунг Јаеил, како и музика на пример од Хандел и италијанскиот пејач Џани Моранди.

Според радио „Косут“, за „Паразит“, Сапсон и неговиот тим морале да создадат симфониска музика во пијано бази и користеле инструменти, како што е харфа, кои денес не се веќе типични во филмски проекти.

Во музиката на филмот доминираат пијано и барокна музика, но има многу делови со звучни ефекти, за да се создаде тензија, како и полесна музика.

Композиторот со седиште во Лос Анџелес, Билинт Сапсон и ко-авторот Елек Норберт, исто така се прикажани на веб-страницата IMDb на четирикратниот филмски добитник на Оскар, како соработници во одделот за музика.

Најчитани вести