Рускиот претседател Владимир Путин во обраќањето до нацијата, прво во Новата година, предложи да ѝ се довери на Државната дума поголема улога и да ја одобрува кандидатурата на премиерот на Руската Федерација.

Сега, во согласност со Уставот на Руската Федерација, претседателот добива согласност од Државната дума да го именува претседателот на владата на земјата, а потоа назначува шеф на кабинет, негови заменици и сите министри.

„Предлагам промена на оваа наредба и доверување на Државната дума не само согласност, туку и утврдување на кандидатурата на премиерот на Руската Федерација. И тогаш по неговото поднесување, на предлог на премиерот, сите вицепремиери и федерални министри. Во овој случај, претседателот ќе биде должен да ги назначи на функцијата, односно нема да има право да ги одбие кандидатурите на релевантните службеници одобрени од парламентот “, рече Путин, зборувајќи пред Федералното собрание.

Ова, според Путин, ќе ја зголеми улогата и значењето на парламентот во земјата, улогата и значењето на Државната дума, парламентарните партии, независноста и одговорноста на претседателот на владата и на сите членови на кабинетот. Тоа ќе ја направи интеракцијата помеѓу претставникот и извршната гранка на владата поефикасна и значајна”, додаде Путин.

Напомена дека сето ова е многу сериозна промена во политичкиот систем на земјата. Но, со оглед на зрелоста на политичките здруженија во Русија и кредибилитетот на цивилното општество, тој смета дека предлозите се оправдани.

Тој нагласи дека претседателот секако мора да го задржи правото да ги утврди задачите и приоритетите на владата, како и правото да ги менува претседателот на владата, неговите заменици и федералните министри во случај на неправилно извршување на должностите или во врска со губење на довербата.

извор: Makfax

Најчитани вести