Ми украдоа пари, накит, автомобил, стока од продавницата, па дури и ми се заканија со смрт и фрлаа бомби во дворот. Тоа што е најстрашно пријавите мистериозно исчезнуваат од полициските фиоки, вели Томислав Лолиќ.

Повеќе од 30 години, Томислав Лолиќ (65) е на мета на крадци и како што раскажува досега му имаат одземено 100.000 евра.

- Некој постојано ме ограбува, добивам смртни закани, а никој не одговара. Ми ја ограбија куќата, дуќанот и ме скратија за 100.000 евра па дури ми фрлија и бомби во дворот. На сето тоа пријавите мистериозни исчезнуваат од полицискиот фиоки, вели очајниот Лолиќ

Што се му се нема случено на овој несреќен Шапчанин, скоро и да е тешко да се поверува. Неговата агонија почнала од 1988 година, кога во период од неколку месеци четири пати му ја опљачкале продавницата за музичка и видео опрема.

- Истата година, во октомври, од куќата му го украле и пасошот. Се уредно пријавував во полиција, но тогаш не ни претпоставував што се ме чека. Мислев дека ме има фатено малер, а потоа на почетокот на 1990 година пак ми ја обија куќата и ми украа тогашни 6.000 германски марки и дел од семејниот накит.

Неговата агонија продолжила и следните месеци:

Додека не бевме дома некој повторно провали во нашиот дом и ни го украде видео рекордерот и неколку вредни предмети. Тогаш веќе почнав да се сомневам во шабачката полиција но нема никакви докази за тоа.

Тој вели дека некаде во тој период почнале да му се јавуваат рекетари:

Не знам зошто се навлекоа на мене, јас никогаш не сум бил некој богаташ, само обичен трговец. Во март 1993 година ми фрлија бомба во дворот и испукаа стаклата на колата и тие од домот. Дојде полиција, направи увид и пак ништо. Тогаш ми се јави некој на телефон и ми рече: Дај рекет или ќе те убиеме и веднаш ми спушти.

Покрај телефон тој добивал закани и преку писма. На негова адреса стигнало писмо во кое го советувале да плаќа рекет секој месец или ќе го убијат него, а ќерка му ќе ја киднапираат.

- Јас уредно го пријавив во полиција, сè уште наивно верувајќи дека некој ќе биде уапсен. Но, тогаш се случи уште поголем шок! Полицијата ми рече дека некој украл заканувачко писмо од фиоката на инспекторот што работи на случајот! Агонијата, се разбира, продолжи, така што веќе следната година, во 1994 година, експлодираше друга бомба пред мојот двор. Повторно ништо, никој не беше уапсен за тоа – очајно раскажува Томислав.

Според него, најсериозен удар му направиле во септември 2001 година, кога му украле 52.000 марки од неговиот стан во Шабац, кои го добил од продажба на семејниот дом.

- Најдов скршена влезна врата, а немаше никаков хаос или пореметување. Крадецот точно знаел каде да ги најде парите – вели Томислав.

Потоа, во мај 2007 година, украдено му е автомобил БМВ 525, во центарот на Белград.

- Еден пријател и јас седевме во едно кафуле на улицата Чарли Чаплин. Го оставив автомобилот на блискиот паркинг и го заклучив. Кога се вратив по него, го немаше. Се надевав дека „пајакот“ го одвел, но наскоро дознав дека тој бил украден. Се разбира, крадецот не е фатен, а инспекторот кој работел на случајот ми кажал веднаш по кражбата некој му ја разбил фиоката на работа и го украл предметот - истакнува Лолиќ.

Последната непријатност, вели тој, беше во 2018 година.

- Поради студиите на неговата ќерка, изнајмивме стан во Белград. Сепак, во текот на ноќта, некој влегол во станот додека бил празен, ги украл сите пари што ги имала таму, како и накитот и гардероба - изјави Лолиќ.

Тој исто така додаде дека пред два месеци, побарал од полицијата во Шабац да го извести за тоа што е сторено во врска со кражбата на 52.000 марки од неговиот стан пред 19 години, и тие во писмениот одговор изјавиле дека „предметот на тоа кривично дело е трајно изгубен кога ја преместувале архивата.

- Практично, тие ми кажаа дека тоа е завршена приказна за нив. Немам докази, но сè укажува на тоа дека некој бил вклучен во полицијата од Шабац. Полициските службеници можеби не се директно одговорни, но заради нивното неисправно работење, тие сигурно придонесоа за сето ова што ми се случуваше. Со години живеам во страв од што друго може да се случи со мене, мојата сопруга или ќерка ми. Имам доволно, сакам правда и заштита - вели огорчениот Томислав.

Томислав Лолиќ, барајќи правда, се обратил до Министерството за внатрешни работи, Агенцијата за информации за безбедност, разни министерства, но не ја добил. Во очај, тој дури ангажирал приватни агенции за детективи.

- Неколкумина од нив го истражуваа мојот случај и секој изјави дека дефинитивно некој од полицијата во Шабац е вклучен во сето тоа. Едноставно е невозможно некој да ме ограбува постојано и никој не е уапсен - вели Томислав.

Хронологија на грабежи и напади врз Лолиќ

1988 година - четирипати бил ограбен, му е украден пасошот

1990 година - Уништена е куќата во Шабац, украдени се 6.000 марки и семеен накит

1993 година - Фрлена е бомба во неговиот двор, оштетени се неговиот автомобил и неговата куќа. Тој добива закани по телефон и анонимно заканувачко писмо, кое потоа исчезнува од полицијата

1994 година – повторно е фрлена бомба пред дворот

2001 година - од неговиот стан во Шабац е украдени се 52.000 германски марки

2007 година - украдена му е автомобил БМВ 525 на белградската улица „Чарли Чаплин“, предметот исчезнал од полиција

2018 година - бил ограбен изнајмениот стан во Белград, обвинителот го известил дека случајот за грабеж од 2001 година со 52.000 марки е изгубен при преместување на архивата

Најчитани вести