Tito poručuje Makedoncima

Dajte Milu Carevu, i da pobjedimo na izborima

10.01.2020
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Dajte Milu Carevu, i da pobjedimo na izborima

Kiro i ja, drugovi, imamo problem ovdje na nebeskom komitetu. Nema nam druga Zorana Zajeva svaki dan na televizoru, i nama je već dosadno bez njega. Pokušavamo nać zamjenu, gledamo sve humoristične serije, kucamo po Fejsbuku, čitamo vicoteke ali ništa. Nema tog odvaljivanja i smjeha koji drug Zoki zna izazvat nama.

Osvježio nas je božićnom izjavom da je ponudio ćerku za njegovog sina onom Grku Ciprasu, mladom komunisti, u zamjenu da Cipras bude kum Sjevernoj Makedoniji i da pokloni neko ostrvo Zajevu, makar i malo. I to Zoki kaže ozbiljno, tu mi žena i ćerka u sobi kao svjedoci, razumješ ti mene, i one ćute i slažu se.

I ja, bogati, shvatim da drug Zoki nije naš! Pa on još živi u srednjem vjeku majku ti božju, on planira djeci brakove za učvrstit svoj politički položaj, bogatit sebe i stvarat saveze među feudima. Pa još kad se setim da je sa onim Porošenkom dogovarao za sto tisuća evra kupit autokefalnost Makedonske crkve, meni je sve jasno da u Zajevu nema ničeg od naših partizana, sinova revolucije i branitelja domovine. On je brate samo trgovac.

Možete vi drugovi Makedonci zatvarati oči pred prodajom Makedonije i trgovinom vašim jezikom i Crkvom, ali ja to neću! Ja sam Tito, komandant i maršal koji se borio za stvaranje te suvremene Makedonije koju bez mene niste imali, i stvaranje suvremene Crkve što sam lično odobrio posle Makedonskog crkveno nacionalnog sabora 19 jula 1967 godine u vašem Ohridu. I mislite da je to bilo lako drugovi? E pa nije.

Posvađao sam se zbog vaše Crkve sa Rusima, sa mojim Srbima, sa Rumunima i Grcima majku vam božju, pola Balkana mi se sručilo na glavu. Srba mi nije žao, oni su mi oduvjek bili smetnja pa sam im zato ugradio Vojvodinu i Kosovo za pokrajine u Srbiji, da nikad nemaju mira, pa mi je odvajanjem makedonske od srpske crkve bio plan dovršit taj posao pokazat im tko je ovdje glavni.

Međutim Srbi to prihvate, čak me iznenadilo da Srbin, Arhiepiskop Dositej Stojković predvodi to osamostaljenje Crkve makedonske i ostane na njenom čelu 15 godina. Ali, iako je Dositej Stojković gurao samostalnost Makedonske crkve, evo sada Zajev i njegov duhovni otac Naum vuku vašu Crkvu na bugarsku stranu. Sve mi se čini da je moj Bojko pametniji od vas, pročitao je on ko je drug Zajev pa mu za par poslova u Bugarskoj utrapi taj ugovor o prijateljstvu i, za malo, još da mu uzme i Crkvu. Sreća je što Bojko nema sina za ženidbu, možda bi Zajev i njemu ćerku dao za snaju, a Crkvu kao miraz.  

Što sam ono htio reći...? A,da, Zajev nije naš, on je seoski trgovac, feudalac i odrod revolucije i tekovina borbe koja je stvorila Makedoniju. I Kiro se slaže samnom. Zato i treba čim prije izbacit ga van iz partije, oprat obraz bez čekanja. Kakva je to, drugovi, socijaldemokratija gdje ti staviš na funkciju onu zabuljenu Mersihu Smajilović pred partiju, i pred kamere. Pa jeste li negdje u Evropi vidjeli socijaldemokratu na funkciji pod feredžom, majku vam božju, nije ovo Iran ali, kad partiju predvodi trgovac i feudalac ideologije i politike tu nema, nego samo interesa. Ja to neću dozvoliti!

Zato, pozivan djecu i unuke mojih partizana i komunista, moje socijaldemokrate da čim prije, ako je moguće i pre izbora, izbace Zajeva iz partije i krenu istinskim putem obnove socijalizma, socijaldemokratije.

Ja odavde, sa nebeskih visina, kažem da ima nade i da vjerujem u vas i, ovim putem, predlažem da se drugarici Mili Carevoj da povjerenje vodit nas u pobedu i dane obnove. Ne kažem da je drug iz milicije, Oliver Spasovski, loš ali dugo je već blizak sa Zajevim pa se bojim da je prihvatio i neke njegove navike, a možda i interese. Osim toga, kadar iz milicije nije dobar za vodit državu, oni to iz pozadine i onako rade. Ja sam to osjetio sa mojim Lekom, Aleksandrom Rankovićem, koji mi je bio desna ruka ali, za svaki slučaj, imao sam i ljevu ruku dali u Slovencu Kardelju ili Hrvatu Stevi Krajačiću. Sa milicijom i udbašima vladati je sigurnije, ali dopustit im previše - to je samoubistvo drugovi.

Pa pogledajte i vašu historiju. Kada je moj Kiro dozvolio mulcu Frčkovskom da vlada državnim tajnama digli su ga bombom u zrak. Branko je grdno propatio sa onim udbašem Veruševskim i bojao ga se. Vaš Ljubče Bugarin je imao Dostu Dimovu koja mu je došla glave, a potom je Grujevski zaglavio kada je Mijalkovu popustila kontrola nad prisluškivanjem. I, molim vas ljepo, jesam li ja u pravu? Jesam, jer Maršal sve zna.

Zato, dajmo drugaricu Milu na čelo partije. Mlada je, ljepuškasta što je meni oduvjek značilo, i socijaldemokrata bez popova, feuda, trgovaca i skupih Mercedesa. Ako je dobijemo na čelu partije pre izbora mi ćemo i pobjediti na njima, ako ne ja pozivam sve drugove da odustanu od izlaska na izbore, sa Zajevim ih i onako ne možemo dobiti, da bi se tako otvorio put pravoj socijaldemokratiji i sledećim pobjedama kada ćemo imati vlast decenijama. Kiro me podržava, i on je ovom prilikom uz moj savjet vama Makedoncima.

Drugovi, moje srce kuca zajedno sa vama. Vreme je velikih odluka. Radnička klasa, vredni seljaci i poštena inteligencija očeku od nas, komunista i socijaldemokrata kadrove kojima će se narod ponositi i kojima će vjerovati. Ako smo pogrešili sa Zajevim, a jesmo, grešku treba priznati i poći dalje u pobjede i izgradnju naše Makedonije, to dugujete sebi, vašim partizanima i meni, vašem Maršalu koji je uvjek bio i ostao na čelu kolone.

Обраќањето на Маршалот Тито можете да го читате секој петок на Vesnik.com  

 

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата