Нарко картелите имаат нов тренд за пренесување на дрогата. Транспортот веќе не се прави со обични бродови туку со т.н нарко подморници кои се тешко видливи за крајбрежните патроли.

Крајбрежната стража на САД веќе открила две вакви подморници кои сакале да снесат речиси еден тон дрога, но биле фатени навреме.

Ваквиот вид на подморници се пловила со низок профил, правени да бидат незабележитени додека плутаат плитко во водата. Нивните стаклени влакна се над површината на водата и тешко можат да бидат воочливи.

Најчитани вести