Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша денеска контроверзниот закон со кој се овозможува прогласување на новинари и корисници на интернет за „странски агенти“, а кој е критикуван од невладини организации за заштита на човековите права.

Законот кон крајот на ноември беше усвоен во Парламентот и веднаш стапува во сила.

Министерството за правда од сега ќе може да ги означи како „странски агенти“ поединците кои работат за медиуми, што се класификувани како „странски агенти“.

Девет невладини организации, меѓу кои се „Амнести интернешнал“ и „Репортери без граници“, изразиле загриженост дека на мета на законот би можеле да се најдат не само новинари, туку и секој блогер или интернет корисник, кој има финансиска корист од наведените медиуми.

Во новиот закон невладините организации гледаат дополнителна опасност од цензура и закана за слободата на истражување.

Рускиот закон од 2012 година им овозможува на властите да ги означат како „странски агенти“ оние здруженија кои добиваат пари од странство и имаат „политичка активност“.

Во 2017 година тоа е проширено и на медиумите кои работат во Русија.

Овој закон, под закана од тешки казни и забрани за работа, бара „странските агенти“ да бидат предмет на строги административни мерки, како и да се спомене статусот на „странски агент“ во сите извештаи.

извор: Makfax

Најчитани вести