Иако во тек на цела сезона можеме да најдеме секоја врста на свеж спанаќ, некои би требало да ги одбегнувате вон сезона.

Ова посебно се однесува на спанаќ под стакленици кој е нутритивно осиромашен, а содржи поголема количина на хемикалии неопходни за одгледување, опоменуваат нутрицисти.

Поради тоа, во есен и зима, не консумирајте го во големи количини, иако важи за “крал на зеленчукот“. Во неговото кралство е богато со витамините А, Б1, Б2 и Ц, како и минерали (магнезиум, железо, калиум, калциум, натриум, фосфор, бакар, цинк, код, кобалт и манган). треба да се консумира во пролет.

Спанаќот е нискокалорична намирница која може да се јаде во неограничени количини. Единствено, поради присуство на оксални киселини не смеат да го конзумираат болните од бубрези.

Најдобро е да го подготвите со млеко и во комбинација со млечни производи, никако со јајца, бидејќи спанаќот ја отежнува репсорцијата на железото од јајцата.

Најчитани вести