Четиринаесетгодишна малолетничка преживеала вистински пекол, нејзиниот брат и нејзиниот татко подолг период сексуално ја злоставувале.

И двајцата се уапсени под сомнение за сторено кривично дело сексуално злоставување на 14 годишната Ј.М. од  селото Мачвански Метковиќ во соседна Србија, а случајот бил пријавен од нејзината класна раководителка од училиштето „Цветин Бркиќ“, при што полицијата веднаш реагирала на пријавата.

Тој беше често пијан, а потоа ќе побараше да се соблечам. Тогаш тој ќе ме погледнеше, ќе ме допираше и ништо повеќе. Оваа ситуација се повторуваше неколку дена по ред, или 4-5 дена во неделата. Брат ми не бараше да се соблакам, но и тој ме допираше како да не сум негова сестра“, изјави девојката пред полицијата и училиштето.

Да биде злото поголемо, во исто време со ова вознемирување, Ј.М. морала да ги направи сите задачи во куќата, а исто и била тепана од страна на нејзиниот татко, кој ја принудувал да носи плата. Поради тоа, таа отсуствувала од училиште, а напорната работа на терен, како берењето тутун, станала нејзина секојдневна рутина. Иако често била гладна, таа морала да ги даде сите свои пари на својот татко.

- Малолетникот Ј.М. тој не е 14 години, и тој е уште дете пред законот, па казните за ветувањата се построги - вели нашиот истражен извор, кој не сака ние да го споменеме неговото име.

Насилството врз девојчето траело повеќе од една година од август минатата година. Во првото сведоштво, таткото се бранел дека само ја голицкал својата ќерка од татковска љубов тврдејќи дека тоа нема никаква врска со сексуалниот однос.

Таткото и синот сигурно ќе треба да сведочат пред Вишото јавно обвинителство во Шабац, а засега полицијата ги товари за незаконски сексуални акти. Во овој момент, девојчето престојува со својата сестра на едно место во близина на Сремска Митровица, а Центарот за социјална работа последователно ќе одлучи дали ќе биде ставена во згрижување.

Најчитани вести