Бугарскиот парламент денеска ја усвои декларацијата за поддршка на Македонија и Албанија за отпочнување на преговорите за членство во Европската Унија.

„За“ декларацијата гласаа 129 пратеници, 4 беа против, а еден воздржан, јави „БГНЕС“.

Во текстот на декларацијата во која поставени се бројни услови, се нагласува дека Бугарија е посветена на проширувањето на ЕУ и Процесот за стабилизација и асоцијација на Република Македонија и Република Албанија.

Започнувањето на преговорите не треба да се толкува како гаранција за членство во ЕУ, туку како поттик за забрзување на реформите, зајакнување на владеењето на правото и одржување на добрососедски односи, се вели во декларацијата.

Во документот е наведено дека бугарскиот парламент е против препишувањето и присвојувањето на историјата по 1944 година, што е меѓу столбовите на антибугарската идеолошка конструкција на југословенскиот тоталитаризам.

До властите во Македонија во декларацијата се посочени неколку точки, како услови на бугарската страна. Меѓу нив е спроведувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година кое треба да се случи ефикасно, без одлагање и со добра волја. Понатаму, властите во земјава да се придржуваат до, како што е наведено во декларацијата, објективните, автентичните и историските извори засновани на докази за научно толкување на историските настани. Од македонските власти се бара „да се ​​воздржат од дејствија што се однесуваат на обиди за поддршка и поттикнување на тврдења за признавање на т.н. „македонско малцинство“ во Бугарија, вклучително и во меѓународни организации како што е Советот на Европа и мултилатерални формати“.

– Строго да се придржуваат до клаузулата утврдена и ратификувана од страна на парламентите на двете земји во врска со официјалниот јазик на Република Северна Македонија; Целосно спроведување на договорите постигнати во рамките на Заедничкиот мултидисциплинарен експертски комитет за историски и образовни работи, рефлектирајќи ги во наставните планови и материјали што е можно поскоро; Запрете ги сите форми на „говор на омраза“ против Бугарија и граѓаните на Република Северна Македонија со бугарска самосвест, вклучително и во медиумите, натписите на спомениците, плакетите и многу повеќе. Да се ​​помогне во потрагата, реставрацијата и зачувувањето на бугарските воени споменици и гробишта на територијата на Република Северна Македонија во духот на европските вредности – е наведено во декларацијата што ја усвоија бугарските пратеници.

Од друга страна, од Албанија се бара навремено за го спроведе законот за малцинства. Понатаму, да се ​​гарантира во целост правото на бугарското национално малцинство да го изучува литературниот бугарски јазик како мајчин јазик во регионите што ги населуваат традиционално, како што се Голо Бардо, Гора, Преспа, Корча, Кукус, Елбасан, Поградец и на други места на територијата на Република Албанија, каде што живеат во моментот; Спроведување на попис на населението во согласност со највисоките европски стандарди – се наведува во декларацијата.

Национално собрание на Република Бугарија ја повикува сегашната и секоја наредна влада и сите бугарски институции внимателно да го следат спроведувањето на условите на оваа декларација за време на преговорите со Република Македонија и Република Албанија.

– Врз основа на ова и под овие услови, четириесет и четвртото Национално собрание на Република Бугарија го поддржува започнувањето на претпристапните преговори на ЕУ со Република Северна Македонија и Република Албанија – се додава во декларацијата.

Најчитани вести