Франција бесплатно ќе дели таблети со јод на 2,2 милиони луѓе кои живеат во близина на нуклеарни централи.

Целта е подобро да се заштитат граѓаните во случај на несреќа.

Покрај тоа, нуклеарниот регулатор на земјата, АСН, објави дека безбедносната зона се шири.

Досега за потенцијално загрозена се сметаше областа на 10 километри од централите, а сега истата се протега на 20 километри од нив.

извор: Makfax

Најчитани вести