Лидерот на преговарачкиот тим за Законот за јавно обвинитeлcтво на ВМРО-ДПМНЕ, адвокатот Тони Менкиновски ја потенцираше потребата од формирање на Анкетна комисија која ќе ја истражи досегашната работа на Специјалното јавно обвинитeлcтво.

Тој посочи дека по последните случувања околу СЈО формирањето на ваква комисија е клучно за информирање на пошироката јавност.

Менкиновски ја обвини власта за неcериозен пристап кон решавањето на темата Закон за јавно обвинитeлcтво уште од самиот старт.

- СДСМ немаа сериозен пристап кон решавање на темата Закон за јавно обвинитeлcтво, бидејќи ние цело време говориме за Закон за јавно обвинитeлcтво каде што ќе се инкopпорира СЈО.

Во врска со анкетната комисија, пред почетокот на преговорите ние предложивме принципи како насоки со кои ќе се водат преговорите. Во тие принципи беше побарано и анкетна комисија која ќе се состави, да се почитуваат принципите на меѓународното право, основните човекови права како би можело да се влезе во едни преговори за носење на добар и квалитетен Закон за јавно обвинитeлcтво.

Приципите беа доставени во петокот, тоа многу добро се сеќавам не ги прифати во петокот ги прифати принципите. Зошто е тоа така не знам. Значи уште тогаш прифатија дека треба да се формира Анкетна комисија.

После овие настани Анкетна комисија е многу потребна. Потребна не е само за парламентот, потребна е за пошироката јавност. Анкетната комисија не бара увид во предметите бара да го види работењето на СЈО, вели Менкиновски.

Најчитани вести