Ако Велика Британија ја напушти ЕУ без договор, фри-шоповите ќе бидат повторно воведени на аеродромите за патниците кои одат во ЕУ, соопштија официјалните лица.

„Оние што патуваат во ЕУ ќе можат да купат пиво, алкохол, вино и цигари без да се плати царина во Велика Британија“, соопшти Министерството за финансии.

Така, шише вино купено на лондонскиот аеродром Хитроу може да биде поевтино до 2,23 фунти.

Купување без царина веќе им е дозволено на оние кои патуваат во земји кои не се членки на ЕУ, но не важи за патниците во ЕУ од воведувањето на единствениот пазар.

извор: Makfax

Најчитани вести