Лукашенко: Ако им треба помош на нашите руски браќа, подготвени сме

31.01.2023
Vesnik.com
Лукашенко: Ако им треба помош на нашите руски браќа, подготвени сме

Зборувајќи за време на државната посета на Зимбабве, сојузникот на Русија, Лукашенко истакна дека на Русија во моментов не ѝ е потребна „никаква помош“.

„Ако на нашите руски браќа им треба помош, ние секогаш сме подготвени да понудиме таква помош“, рече Лукашенко без да прецизира што ќе вклучува таа помош. Лукашенко, близок сојузник на Путин, ја посети јужноафриканската земја за да ги зајакне економските и политичките врски меѓу Белорусија и Зимбабве.

Двете земји тесно соработуваат, особено во земјоделството, а Лукашенко му понуди на Зимбабве повеќе трактори, комбајни и камиони. Зимбабве јавно не ја осуди Русија за инвазијата на Украина. Претходно овој месец Русија и Белорусија учествуваа во заеднички воени вежби на белоруска територија.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата

;