Претседателот на ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицковски во госувањето на Телма изјави дека ВМРО-ДПМНЕ не е против пописот, туку е против начинот на кој што тој се планира да се спроведe.

Нормално е да се спроведуваат статистички операции, рече Мицкоски, но без учество на опозиција во Собранието е спротивно на европските европски.

– Ова наликува на политичка трговија, по принципот на зелените пазари. – кажа тој.

Кога се прави сериозна статистичка операција логично е сите политички чинители, вклучувајќи ја и опозицијата, да бидат поканети.

Според избраната методологија, на брза трака да се протурка, ќе се попишуваат сите кои што имаат матичен број во државата и не значи дека живеат тука и дека се жиивии.

Мицкоски изрази загpиженocт дека премиерот Зоран Заев ја води државата повторно во апokaлиптично сценарио.

Лидерот на опозицијата нагласи дека се знае како се попишуваат резиденти, а како дијacпора.

Најчитани вести