САД: Товарот од војната во Украина најмногу ќе се почуствува во Африка

05.08.2022
Vesnik.com
САД: Товарот од војната во Украина најмногу ќе се почуствува во Африка

„САД обезбедија 4,5 милијарди долари за безбедност на храната на самитот Г7, од кои веќе учествуваа со 2,76 милијарди долари.

Има и планови за САД да придонесат со 150 милиони долари во нов пакет помош за хуманитарен развој во Африка, но сепак е потребно одобрение од Конгресот“, додаде таа.

Африканците „не треба да бидат принудени да избираат страна“ во повторувањето на Студената војна, но тие мора да ги знаат фактите, рече таа.

Додека енергијата, климатските промени, пандемијата и конфликтот се клучни причини за глобалниот проблем со снабдувањето со храна, Томас-Гринфилд рече дека „најподмолната причина за глад“ е „кога се користи како оружје за војна“.

„Не видовме индикации дека Русија ќе прифати дипломатско решение за војната во Украина, рече амбасадорката.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата

;