Ед Ширан доби над милион евра отштета по тужбата за плагијат

22.06.2022
Vesnik.com
Ед Ширан доби над милион евра отштета по тужбата за плагијат

Случајот во Високиот суд во Лондон го доби 31-годишниот музичар на почетокот на април, по процесот што тој го нарече индикатор за лоши практики што ја поткопуваат музичката индустрија.

Судот пресуди дека Ширан „ниту намерно ниту свесно“ ја копирал мелодијата на песната Зошто зошто од Сами Чокри и Рос О’Доногју од 2015 година во неговиот хит Shape of You, еден од најпродаваните во светот.

Во дополнителната пресуда, донесена вчера, судијата Антони Закароли пресуди дека тужителите мора да платат судски трошоци од 916.000 фунти.

За време на судењето, Ед Ширан ги отфрли тврдењата дека мелодијата ја „позајмил“ од непознати композитори, а нивниот адвокат, иако ја призна генијалноста на британскиот пејач, го нарече страчка, мислејќи на птица која често се нарекува крадец.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата

;