ХРВАТСКА СЕ ПРАЗНИ: 400.000 жители ПОМАЛКУ за 10 години

14.01.2022
Vesnik.com
ХРВАТСКА СЕ ПРАЗНИ: 400.000 жители ПОМАЛКУ за 10 години

Државниот завод за статистика на Хрватска ги објави првите резултати од Пописот во 2021 година, според кој сега има 3.888.529 жители, наспроти оние 4.284.889 жители од 2011.

Хрватска за 10 години има 396.360 жители помалку.

Хрватска беше погодена од голем емиграциски бран по влезот во ЕУ, особено во 2014 и 2015 година. Во последниот бран на емиграција, хрватските граѓани најмногу ги избраа Ирска и Германија како места за нов живот.

Шефицата на ДЗС Лидија Брковиќ реле дека пописот го опфаќа подрачјето во границите на Република Хрватска и не се однесува на емиграцијата.

„Тој е спроведен според состојбата на 31 август годинава. Според првите резултати, вкупниот број на жители е 3.888.529. Има 1.480.423 домаќинства. Има 2.350.444 станбени единици. Кога ќе го споредиме тоа со 2011 година, бројот на жители е намален за 9,5%“, рече Брковиќ и додаде дека бројот на станбени единици е зголемен за повеќе од 4%.

„По жупании, најмал пад има во Загреб, потоа Дубровничко-неретванската и Задарската жупанија. Најголем пад е забележан во Вуковарско-сремската жупанија, бројот е намален за повеќе од 19%, потоа следат Сисаковско-мославинската жупанија и Брод- Округот Посавина со пад од 17,53 отсто“, рече таа.

„Бројот на станови е зголемен во речиси сите окрузи, најмногу порасна во Дубровничко-Неретва“, додаде таа.

Како што беше соопштено на прес конференцијата намалувањето на бројот на жители е последица на мигрирање на населението и природниот прираст.

„Ова се првите резултати од пописот, кои сè уште се предмет на промена. Конечните резултати ќе бидат познати кога ќе заврши обработката на податоците. Сите резултати се достапни на веб-страницата на ДЗС“, рече Брковиќ.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата