ТИТО Е ПРИМЕР за Австриските комунисти, одлепиле по Броз!

22.10.2021
Vesnik.com
ТИТО Е ПРИМЕР за Австриските комунисти, одлепиле по Броз!

Победници на минатите локални избори во Грац, Елке Кар, шефица на Комунистичката партија во Австрија (КПО) во тој град пример им е Јосип Бртоз Тито.

“Го почитувам добриот курс на Тито со неврзаните држави. Тој воспоставие еден добар систем со сите тие држави и имав чуство дека тоа може да функционира“, рекла Кар во интервју за “Јуратен лист…“

Кар дури кажала дека денес сеуште со задоволство се слуша “југословенска музика“ и дека лично одговара на покана на клубови од тој простор.

Австриски историчар Флоријан Бибер од Центарот за југоисточнаевропска студија при универзитетот во Грац, вели дека Тито бил позитивен, бидејќи за многумина бил симбол на обединување.

“Поради сето тоа Тито предизвикува позитивна асоцијација кај многумина, но и тој не е непроблематична личност – рекол тој.

Истакнал дека КПО е “Ју носталгична“ со намера да придобие гласачи кои се по потекло од тој простор. Истовремено потсетува дека тоа не е невообичаено за КПО во Австраија, која била советски орјентирана, а не југословенски.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата