Денеска е женски празник – Покров на Пресвета Богородица

14.10.2021
Vesnik.com
Денеска е женски празник – Покров на Пресвета Богородица

Православните верници денеска го одбележуваат празникот Покров на Пресвета Богородица како спомен на случката кога Богородица се јави меѓу народот собран за молитва, за време на богослужба.

Празникот е познат под името Покров, Богородични покров и Женски празник.

Го слават жените за полесно да раѓаат и одгледуваат деца.

Тие кои немаат деца на овој ден се молат да добијат.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата