Заев од Бутел: Македонската економија е стабилна, државата е тука за своите граѓани и општините

13.10.2021
Vesnik.com
Заев од Бутел: Македонската економија е стабилна, државата е тука за своите граѓани и општините

Претседателот на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Зоран Заев, се обрати на граѓанската трибина „Најдоброто за мојата општина” од каде порача дека македонската економија е стабилна и дека државата е тука и за општините и за секој човек.

„Платите пораснаа за над 6.000 денари, и просечната и минималната, за три пати повеќе отколку во времето на ВМРО-ДПМНЕ. И ќе растат. За три месеци – минималната плата ќе биде 18.000 денари, а просечната над 30.000 денари. Платите, пензиите и поддршката од државата и натаму ќе растат, ќе бидат поголеми од потребните трошоци за живот. Од 2022 година државата ќе ги покрива придонесите за нововработените млади и ќе има и плус стимулации. Уште повеќе ќе ја намалиме младинската невработеност. ВМРО-ДПМНЕ ја остави на 42%, ние ја намаливме на 29%. Со новите мерки ќе ја донесеме под 25%“, рече Заев.

Најави нови инвестиции, нови работни места.

Заев истакна и дека инвестициите од централната власт стратешки ќе се употребат за нови работни места и за повисоки плати за секого.

„Обезбедуваме рамномерен развој во сите региони со планска распределба на централните инвестиции. Ќе го поддржиме развојот на малите бизниси, посебно на дефицитарните бизниси во општините, за да се развиваат и да ги има во поголем број – тоа е нашата мисија. Стимулираме развој на претприемништвото на локално нивo, јавното-приватно партнерство овозможува долгорочен економски развој. Сите региони и општини ја имаат оваа централна власт за свој партнер и пријател“, посочи тој.

Подвлече дека се инвестира во сите региони, без никаква дискриминација.

makfax.com.mk

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата