ЗГОДНА И ОПАСНА: Предводи специјална единица во министерство за вонредни ситуации и секогаш е на коњ

28.09.2021
Vesnik.com
ЗГОДНА И ОПАСНА: Предводи специјална единица во министерство за вонредни ситуации и секогаш е на коњ

Ветеринарката и професионална спортистка Анастасија Титовец води специјална единица коњи и кучиња на руското Министерство за вонредни ситуации во Сочи.

Како дете, таа се занимавала со коњички спортови, а нејзината љубов кон животните ја определила нејзината животна професија.

Таа одлучила да се запише на ветеринарна медицина, но не ни сонувала каква работа ќе ја чека по студиите.

– Во 2008 година, кога дипломирав на Факултетот за ветеринарна медицина, бев повикана од министерството. Навистина ми се допадна тоа. Се испостави дека коњите треба да се транспортираат. Во исто време, тие ја изградија коњичката база на Министерството за вонредни ситуации. Тие ме прашаа за совет за документација и обука на коњи. После толку голема работа, ми дадоа можност да управувам со центарот и да бидам шеф на единицата за коњи и кучиња на спасувачката екипа – неодамна изјави Анастасија.

Методите за организирање на првата коњичка единица на Министерството за вонредни состојби во моментов се применуваат и во други оддели.

Коњичката единица се користи за превоз на повредени од непристапни области.

– Сите денови се сосема различни, невозможно е да се предвиди денот. Хеликоптерите не можат секогаш да летаат. Коњите понекогаш се единствениот начин за спасувачите да стигнат до локацијата и да ги пренесат жртвите до брза помош – објасни Анастасија на која и е доделен Орденот за заслуги за татковината II степен за беспрекорна услуга.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата