Зошто некои ЖЕНИ ВО 1889 ГОДИНА БИЛЕ НЕМАЖЕНИ

14.09.2021
Зошто некои ЖЕНИ ВО 1889 ГОДИНА БИЛЕ НЕМАЖЕНИ

Наградно прашање од викторијанската ера за немажени жени, веројатно ќе беше заборавено да не беше работата на д -р Боб Николсон, кој своето откритие го сподели на Твитер.

Во 1889 година, списанието „Тит-Битс“ понудило награда за жената која не се омажила, но која ќе го даде најдобриот одговор на прашањето „Зошто се уште е слободна?“.

Резултатите кои се покажаа како премногу смешни за списанието кое морало да избере само една победничка. Тие ги објавиле своите фаворити и на секоја и дале пет шилинзи (денешни 26 долари).

Ова се најдобрите одговори.

Сметам дека мажот е помалку послушен од куче, помалку нежен од мачка и помалку забавен од мајмун. Да се ​​биде жена е премногу работа, сега сум само млекарка. Ако бев во брак, ќе морав да бидам жена, мајка, медицинска сестра, домаќинка, слугинка, шивачка, перачка, млекарка и обична чистачка. Бидејќи постојат и други занимања во кои часовите се пократки, работата е попријатна, а платата можеби и подобра. Бидејќи добриот маже редок, но будали има многу, затоа сум слободна на дваесет и седум години. Бидејќи мажите се како торти со три ќошиња – пријатни за око, но при поблизок преглед сфаќате дека се шупливи. Како див мустанг што лута безусловно, навалувајќи ја главата, потполно омаловажувајќи го пристапот до ласото, кое, откако ќе се стави околу вратот, го прогласува за затвореник, претпочитам да газам по работ на слободата, наместо да дозволам човек да фрли брачно ласо околу мене. Бидејќи бракот е како електрична батерија, еднаш кога ќе ја земеш, не можеш да пуштиш, без разлика колку и да боли. И, како кога ќе одлучиш да се пуштиш, мораш да одиш по горчливиот крај. Затоа што сум како волонтер: секогаш подготвена, но сепак непотребна“.

9 . Според мојата причина, одговара цитат од книга: Од сите живи луѓе никогаш не сум го видела тоа посебно лице што би можела да го замислам повеќе од било кој друг.

Затоа што сум англиска дама, а Американците го монополизираат пазарот.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата