ВЛАДАТА НА ЦРНА ГОРА СПРОВЕДЕ: Манастирот Цетиње сега е во рацете на државата

14.09.2021
Vesnik.com
ВЛАДАТА НА ЦРНА ГОРА СПРОВЕДЕ: Манастирот Цетиње сега е во рацете на државата

Владата на Црна Гора им наложи на катастарот и управата за државен имот да ја спроведат одлуката донесена во 2005 година без одлагање и да го регистрираат манастирот Цетиње како сопственост на државата, а не „главен град“ на Цетиње, пренесува Вијести.

Според таа одлука – донесена во пресрет на денешната седница на Собранието на Цетиње, на која се планира да се расправа за граѓанската иницијатива за „враќање на манастирот во Црногорската православна црква“, неканонска црква во Црна Гора – владата им нареди на катастар и управа за државен имот да го префрли манастирот Цетиње во државна сопственост.

Досега, манастирот Цетиње беше регистриран како сопственост на Општина Цетиње, бидејќи одлуката донесена во 2005 година не беше спроведена.

Исто така, на катастарската управа и беше наредено да вклучи забрана за отуѓување и оптоварување во листата на недвижен имот.

Управата за катастар и државен имот веќе постапи по заклучокот на Владата и регистрираше забрана за отуѓување на сите згради и парцели што ги користи манастирот Свети Петар.

На самиот почеток на денешната седница, Собранието на Цетиње објави пауза од 40 минути, пренесува Б92.

На дневен ред, најавено е разгледување на иницијативата на група граѓани за пренос на манастирот Цетиње од сопственост на Градот на неканонската ЦПЦ.

Основа за дискусија е петиција потпишана од 600 граѓани на Цетиње, односно три проценти од возрасните граѓани со право на глас.

ДПС Цетиње соопшти дека ќе се обидат да го заштитат интересот на граѓаните.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата

;