Бизнис кој носи до 1.500 евра месечна плата: ПАРКИНГ ДО АЕРОДРОМ – ЕВЕ КАКО ФУНКЦИОНИРА во Србија

13.09.2021
Бизнис кој носи до 1.500 евра месечна плата: ПАРКИНГ ДО АЕРОДРОМ – ЕВЕ КАКО ФУНКЦИОНИРА во Србија

Кога патувате со авион, во многу случаи има еден проблем. Што ќе правите со автомобилот со кој отидовте на аеродром?

Неколку луѓе најдоа повеќе од профитабилен бизнис во решавањето на тој проблем, што може да ви донесе и 1.500 евра месечно.

Во соседна Србија се појавија приватни паркинзи околу аеродромот, кои „изникнаа како печурки по дожд“ во последните години. Голем број од нив се концентрирани во Сурчин, и други населби во близина на белградскиот аеродром.

За целиот бизнис да функционира непречено, почетните инвестиции не се мали, но се исплатуваат за помалку од една година, ако сезоната е добра.

Како функционира?

Бојан Чосовиќ, сопственик на еден од паркинзите во близина на белградскиот аеродром, за Блиц Бизнис вели дека  прво се резервира паркинг преку интернет и се едноставно.

„Одредувате датум на пристигнување и враќање. Потоа доаѓате кај нас и паркирате”, вели Чосовиќ.

„Вие го носите клучот со вас, а ние ве носиме со наше возило до аеродромот, кој е оддалечен околу 3 километри од парцелата“, продолжува тој.

Тој додава дека е неопходно да се остави бројот на летот.

„Го следиме вашиот лет, и кога ќе слетате, ве земаме на терминал и се враќаме до вашето возило“, продолжува Чосовиќ.

Тој посочува дека до идејата дошол преку лична употреба на слични услуги на различни светски дестинации, но и како потреба да се создаде работа за „блиски“ лица со попреченост (поради долгогодишна хуманитарна работа).

Како и Чосовиќ, кој влегол во бизнисот пред неколку години, поточно во 2018 година, инвестициите се „значителни“.

„На прво место, парцелата, која ме чинеше 80.000 евра, потоа површината со асфалтот околу 35.000 евра, канцеларијата 10.000 евра. Артерискиот бунар чинеше 5.000 евра, рампа, тоалет и израмнување за лица со посебни потреби исто така 5.000 Значи, вкупно околу 135.000 евра “, вели Чосовиќ, додавајќи дека станува збор за паркинг со капацитет од 130 возила.

Колку е заработката?

Ајде прво да го земеме идеалниот случај. Како што изјави Чосовиќ, во екот на летната сезона, луѓето ги оставаат своите автомобили на паркингот во просек осум дена, што наплатува 3.700 динари, и да кажат дека капацитетот за паркирање е исполнет со автомобили што остануваат на него 8 дена (и дека може да има 4 вакви автомобили месечно) во циклус, пресметката треба да изгледа вака: 3.700 динари * 130 места * 4, што изнесува околу 1.924.000 динари или околу 16.360 евра.

Сепак, ова е само идеален случај.

Што се однесува до вистинската плата, вели Чосовиќ, тоа зависи од многу фактори, пред се од сезоната, и да летате, кога ќе останат повеќе автомобили подолго, за да можете да заработите приближно гореспоменатиот идеален случај. Инаку, платата варира, т.е. може да биде и пониско од 1.500 евра месечно.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата