Skip to main content
x

19 Jul 2021 - 18:00
redakcija
Статија

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, се обрати по состанокот во Брисел во рамките на дијалогот со Приштина.

„Мислев дека е невозможно да се одржи полош состанок и денес се уверив дека е можно. Добивме предлози на ЕУ кои беа усогласувани со нашите главни преговарачи. Србија исто така целосно се согласи со она што го предложи ЕУ“, рече Вучиќ и додаде:

„Тоа беа три точки. Да се ​​интензивираат заедничките напори за идентификување на исчезнатите лица, да се воздржат од понатамошни ситуации што можат да ги зголемат тензиите на теренот и редовно да се состануваат преговарачите“.

Тој наведува дека Србија целосно прифатила без приговори, дури и некои желби на Албанците, додека Албанците не сакале.

„Посебно е интересно што тие не сакаат друго. Тие цело време условуваат со нови критериуми. Нивното излагање беше дека Србија е виновна за три геноциди во Косово. Потоа велеа дека албанските имиња црпат имиња од топонимите во Србија, може да верувате дека тој човек по 150 години зборува … “, нагласува тој.

Тој вели дека Србија е подготвена да разговара за сè, но очигледно е дека некој не сака.

„Сè се сведува на истата работа – некој да ја принуди Србија да го признае Косово“, посочува тој.

Тој наведува дека не може да се согласи за реченицата дека двете страни ќе се воздржат од провокации и дека не сакаат да зборуваат за иднината, туку за минатото.

„Луѓето во ЕУ не веруваат во она што го слушаат. Човекот се врати во 19 век. Како што можете да видите, јас сум загрижен, не знам што ќе правиме”.

На прашањето дали очекува реакција од меѓународната заедница, тој одговара:

„Многу е тешко кога зборувате со ирационални луѓе. Многу е тешко. Тој вели дека не разбираат дека имало злосторства од обете страни, додека Србија го разбира тоа.“

Вучиќ наводно инсистирал на дискусија за Заедницата на српски општини, но немало одговор. Претседателот исто така спомена дека тие ја прашале албанската страна зошто не ги покажале архивите на ОВК.

„Тие велат:„ Па, немаме архиви. Потоа извлекуваме докази, нивниот главен идеолог се повикува на извори на ОВК, тие сè уште нè убедуваат дека немаат свои архиви.“

Претседателот рече дека стратегијата за албанската страна е да ги направи овие преговори бесмислени и на крајот да ги откаже. „Колку и да се обидуваме да најдеме решение, не вреди да ова да го правиме“, вели тој.

Тој вели дека Курти зборува само за фактот дека бил во српски затвор, како и за наводните геноциди.

На прашањето дали некој во Србија би сакал изјава на Курти за геноцидот, тој одговори:

“Дали е важно? Вие не забележавте, и сега ќе ви кажам. Ние молчевме. Многу е тешко да се биде Србин во театарот на апсурдот. Не се сомневајте дека жестоко се боревме и јас одговорив на сè. Јас мислам дека ја познавам историјата подобро од него, па затоа беше полесно да зборуваме “.

Тој додава дека многу е важно да се разбере целата ситуација и луѓето да знаат каква е официјалната политика на Србија.