Skip to main content
x

4 Jul 2021 - 19:00
redakcija
Статија

Пазарот е полн со фалсификати кои навидум изгледаат на оригиналите на познатите светски марки. Особено тоа е изразени во онлајн пазарењето. Фалсификаторите се фокусирани токму на најпопуларните производи кои се најбарани и култни.

Големата популарност во некои случаи може да биде „меч со две острици“, бидејќи фалсификуваната стока влијае на лошата репутација на одредени брендови, иако тие немаат никаква врска со тоа.

Меѓу брендовите кои најчесто се „копираат“ на пазарот, а чии артикли се продаваат на црно по пониска цена, се Луј Витон, Конверс, Реј-Бан, Лакост и Леви Штраус и Ко .

Главното прашање за вас, како просечен потрошувач, е како да разликувате лажен производ од оригиналот?

1. Кога станува збор за чантите од Луј Витон, тие треба да имаат соодветна ознака за идентификација. Има код, изразен со букви и броеви, каде што ја пишува земјата во која е направена торбата, а исто така стои и датумот кога е направена. Исто така, треба да обрнете внимание на шевовите во написот и квалитетот на клиповите.

2. Дали обожавате патики Конверс? Вие не сте единствените, но како да знаете дека не сте измамени. Измамите се особено чести преку купување преку Интернет, кога можете да го испробате производот само откако ќе пристигне на вашата адреса.

Познатиот знак треба да биде висок најмалку 3 см (1,18 инчи), и проверете дали има ѕвезден симбол на јазикот на патиката и на задната страна. Покрај тоа, етикетата зашиена на јазикот треба да има ознака со сериски број од 6 карактери.

3. Познатите очила Реј-Бан, за жал, честопати се „мета“ кога станува збор за производство и дистрибуција на фалсификати. Секој оригинален пар мора да биде спакуван во брендирана кожна футрола, во чија внатрешност има кадифен материјал.

Се разбира, лесно ќе препознаете лажен фактор, ако очилата лесно се скршат или знакот во горниот дел од стаклото избледи. Оригиналните „рејбанки“ се изработени од цврст материјал, кој ќе го препознате при дофат.

4. Маиците на Лакост се едни од најпродаваните во светот, но таа популарност доаѓа со „цена“. Имено, на пазарот има многу фалсификати. Познатиот знак во форма на крокодил мора да биде зелен, и секогаш е на страната каде што се копчињата. На копчињата не треба да има букви и тие главно се изработени од бисери.

5. Левис е друга марка која често се копира, особено кога зборуваме за фармерки. Првото нешто на што треба да обрнете внимание е знакот зашиен до работ на задниот џеб.

Погледнете ја таа етикета, а потоа испитајте ја удобноста на фармерките: оригиналите лесно се лепат и не се кинат лесно. Исто така, копчињата не треба да паѓаат по неколку носења.