Корпорацијата Киа известува дека тие минатиот месец продале вкупно 245.994 возила, што е зголемување за 49 проценти во споредба со мај минатата година.

Продажбата во Кореја достигна 47.901 возило, што е за 6% помалку отколку во мај 2020 година.

Kia продаде 47.901 возила во Кореја, што е за 6% помалку во однос на мај минатата година. Најпродавани автомобили на домашниот пазар беа мини-карневалот „Карневал“ и спортскиот џип „Соренто“.

Продажбата надвор од Кореја изнесува 198.093 возила (74% повеќе од мај 2020 година)

Продажбата надвор од Кореја скокна 74 проценти од мај 2020 година на вкупно 198.093 возила Киа. Спортскиот теренец Sportage и Seltos беа во предност според продажбата, додека компактниот седан K3 и Rio (хечбек, седан) исто така придонесоа за успехот на Kia.

Kia со нови модели (електричен EV6, Sportage) создава момент на продажба

Овој голем скок до одреден степен е последица на обновување на глобалната побарувачка, која забави на почетокот на епидемијата Ковид 19. Продолжениот раст на продажбата на клучните пазари, како што се Соединетите држави, исто така има заслуга за добри резултати во продажбата.

Kia ќе продолжи да се фокусира на спроведување на среднорочна и долгорочна деловна стратегија „План С“ и ќе биде посветена на зголемување на продажбата и профитабилноста, што ќе го овозможат новите модели, вклучувајќи го и новиот електричен модел EV6 и новиот Sportage .