Skip to main content
x

11 Jun 2021 - 14:40
redakcija
Статија

Во последните 24 часа, Словенија потврди 122 инфицирани со корона вирус односно кај 4,5 проценти од тестираните, а подобрувањето на епидемиолошката состојба беше потврдено со фактот дека, според критериумите на Европскиот центар за контрола на болести (ECDC), таа се преминала од црвена во т.н. портокалова фаза, објави словенечката влада во петокот.

Во словенечките болници моментално има 165 ковид позитивни пациенти, седум помалку од претходниот ден, а четири болни пациенти починаа во последните 24 часа, објави во Министерството за здравство.

„Се приближуваме до точката кога епидемијата ќе биде запрена“, рече премиерот Јанез Јанша на својот профил на Твитер, коментирајќи ги новите податоци за инфекциите и бројот на вакцинирани лица, бидејќи до сега биле вакцинирани 753.000 лица, додека 24,9 од вакцинираните ги примиле двете потребни дози, а кај популацијата постара од 50 години вакцинирани се 47,2 проценти.