Skip to main content
x

11 Jun 2021 - 12:00
redakcija
Статија

Првиот претседател на независна Словенија, Милан Кужан, рече дека очигледно постои „нон-пејпер“ за промена на границите на Балканот, иако во Словенија негираа дека стојат зад тоа.

Членот на Претседателството на Босна и Херцеговина (БиХ), Жељjко Комшиќ потврди дека словенечкиот претседател Борут Пахор им рекол на тројца членови на Претседателството на БиХ за време на посетата на Сараево на 5 март дека има се повеќе гласови во ЕУ кои бараат крај на распадот на Југославија. Пахор наводно прашал дали е можно „мирно распаѓање“ на БиХ.

Во меѓувреме, во средината на април, во медиумите се појавија обвинувања за наводниот предлог на словенечкиот премиер Јанез Јанеса за прекројување на границите на Западен Балкан, како начин за решавање на проблемите меѓу шест земји во регионот.

„ Не знам што го натера претседателот Пахор да го постави тоа прашање. Тој го негира тоа, велејќи дека неговиот став е јасен дека нема дискусија за промена на границите. Исто така, премиерот на нашата влада го негира тоа, и очигледно таквиот нон-пејпер постои. Се покажа дека е познато во Брисел кој е неговиот автор, како и содржината, но тие не сакаат да го откријат поради неговиот погубен ефект врз меѓународните односи”, посочува Кучан.

Нон-пејперот е израз што се користи во Европската унија за неофицијален документ како теза за разговори што се разменуваат доверливо меѓу владите или институциите.

Овој документ предизвика забуна затоа што предлага проширување на Србија, Хрватска и Албанија, додека Бошњаците ќе останат со помал дел од Босна и Херцеговина.

Се поставува прашањето до кој степен, покрај националистичките лидери на Балканот, во подготовката на овој наводен документ учествувале и одредени кругови во ЕУ.

„Не знам. Повеќе не сум вклучен во тие дискусии и процеси“, рече Кучан, додавајќи дека е многу опасно кога се зборува за регионалните сили на Балканот.

„Тогашниот претседател на Советот на Европа, Ван Ромпуј, ми рече во разговор дека, пред сè, Србија треба да се обучи и да се приклучи на ЕУ, бидејќи тоа ќе ја натера, како регионална сила, да преземе одговорност за смирување на Балкан. Тогаш му реков: „Знаете, Претседателе, кога станува збор за регионалните сили на Балканот – тогаш сте на работ на војна.“ Кога ќе го погледнам денес, поминаа точно десет години откако мојот извештај беше подготвен, проблемите во Босна и Херцеговина останаа исти, тие стануваат поостри, сè повеќе водат кон конфликт, а не кон решавање“, рече Кучан.

Тој додава дека Словенија не може да има поинаков став од оној со кој го започна процесот на независност на државата, дека сите републики имаат право на нивните држави и дека распадот на Југославија треба да заврши во постојните граници.

„Значи, не е можно никакво прекројување на границите“, рече Кучан.

makfax.com.mk