Skip to main content
x

10 Jun 2021 - 18:20
redakcija
Статија

На популарната ТикТок мрежа изминатиов период се објавија многу видеа на кои корисниците тврдат дека вакцината против ковид ги „магнетизирала“.

Медицинската сестра Џоана Оверхолт од Охајо е една од нив. Таа дури го изнесе своето тврдење и пред Министерството за здравство, и се обиде да го докаже тоа со потпирање клуч и шнола на вратот. „Можете ли да го објасните ова? ги праша присутните на очигледно неуспешната демонстрација.

Ниту еден од овие предмети не се задржал на неа и веднаш паднале, но кога првпат го залепила клучот за градите, застанал кратко.

Ова, пишува BuzzFeed, се случило затоа што човечкото тело лачи себум и пот, така што кожата е леплива и предметите можат на кратко да се задржат за неа.

Важно е да се нагласи дека огромното мнозинство копчиња денес не може да ги привлече магнет, бидејќи се претежно направени од алуминиум.

Оверхолт веднаш ја одбрани добро познатата анти-ваксерка Шери Тенпени, која тврди дека „долго време се сомневала дека постои досега неопределена врска помеѓу вакцините и мрежните 5G предаватели“.

Сепак, екипата на Твитер не дозволи нивните тврдења да остабнат незабележани и им се потсмеваат со денови.

“Дами и господа, овој молив е наводно направен од дрво, но ако го држам опуштен меѓу прстите и го поместувам нагоре и надолу, се чини дека е направен од гума. Можете ли да го објасните тоа?” напиша еден твитерџија.

„Сето ова е само забавно додека не сфатите дека вакцината може да го магнетизира алуминиумот“, додаде друг.

„Неверојатно е како во еден момент од нејзиниот живот, оваа жена била доволно паметна за да го заврши напорното школување за медицинска сестра“, напишал еден.

„Докторке, можете ли да објасните зошто имам магнетни својства по вакцинирањето? напиша твитерџијата со залепени клучеви на лицето.