СЛАБИ ИЛИ ПОПОЛНИЧКИ – Што мислат мажите

10.06.2021
Vesnik.com
СЛАБИ ИЛИ ПОПОЛНИЧКИ – Што мислат мажите

Какви жени преферираат мажите, послаби или пополнички? Научниците од канадскиот Политехнички универзитет во Квантлен се обидоа да го најдат одговорот на ова прашање, а во проектот учествуваа скоро 900 испитаници на возраст од 16 до 70 години. На нив се прикажани пет машки и исто толку женски тела, со различна градба и тежина.

Експертите дошле до заклучок дека слабите, дебели или екстремно дебели мажи се смета дека не се доминантни во сексот. Од друга страна, слабите се сексуално доминантни, попривлечни, посамоуверени, барем така сметаат жените.

За жени кои имаат просечен изглед на тело или се многу слаби или „само“ слаби, се претпоставува дека имаат екстровертни карактеристики, додека пополничките честопати се перципираат негативно.

„Откривме дека атрибутите на сексуални стереотипи функционираат во рамките на традиционалните модели на полна сексуалност, што значи дека мажите треба да бидат сексуално агресивни, а жените подредени во таа смисла“, заклучиле истражувачите.

„Истражувањата покажуваат дека луѓето систематски извлекуваат заклучоци за особините на сексуалноста врз основа на обликот на телото. Особено оние со пополни фигури се перципираат помалку позитивно”, вели д-р Кори Л. Педерсен, професор на Универзитетот во Квантлен

 

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата

;