Skip to main content
x

4 May 2021 - 19:00
redakcija
Статија

Mинистерот за здравство Венко Филипче се сретна со Н.Е. Каролине Едштадлер, Сојузна Министерка за ЕУ и Устав на Австрија.

„ Денеска од Австрија ја добивме првата количина на вакцини од „Фајзер“, вкупно 4860, преку Тимот на Европа, а до крајот на мај очекуваме вкупно 19.890 дози. Процесот на имунизација е исклучително важен, а ставот на Австрија е дека „никој не е безбеден додека сите не се безбедни“. Сертификатите кои граѓаните треба да ги добијат по примањето на две вакцини за непречено движење надвор од границите ќе биде предмет на взаемно договарање на двете земји. Важно е дека нема да има ограничување со типот на вакцините“ рече Филипче.

На средбата двајцата соговорници ја потенцираа важноста на процесот на имунизација и заклучија дека недостатокот на вакцини е проблем со кој се соочуваат сите земји во светот. На средбата Филипче и Едштадлер говореа и за сертификатите кои граѓаните треба да ги добијат по примањето на две вакцини за непречено движење надвор од границите и беше кажано дека сертификатот ќе биде предмет на взаемно договарање на двете земји, без ограничување со типот на вакцините.

Покрај набавката на вакцините на состанокот се разговараше и како да се влијае врз подигање на свеста на граѓаните за важноста од вакцинација.

makfax.com.mk