Skip to main content
x

4 May 2021 - 15:30
redakcija
Статија

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски најави дека од утре се става во функција пругата што беше оштетена кај Куманово како резулатат на излизгување на товарниот воз.

Според министерот, вработените во рекордно време ги отстраниле вагоните и ја санирале штетата за да може меѓународниот транспорт на стока да се нормализира.

Бочварски заедно со директорот на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, Хари Локвенец, извршија увид на санацијата на оштететната пруга.

„Денеска сме на лице место кај Романовце каде претходната недела имавме инцидент со превртување на дванаесет товарни вагони при што беше оштетен голем дел од пругата на Коридорот 10. Околу педесетина луѓе овде работат деноноќно со цел што побрзо пругата да се стави во функција. Сакам да се заблагодарам јавно на сите вработени и сите останати што се вклучија и помогнаа во оваа работна акција која се одвиваше во изминативе неколку денови, за време на велигденските празници, но и во време на ифтар. Нашите очекувања се дека веќе од утре ќе се направат сите подготовки  да се врати во нормална работа оваа делница”, изјави министерот за транспорт и врски Благој Бочварски.

Според оценката на Локвенец, иако оштетувањето на пругата е од голем обем, санацијата е извршена во рекордно време.

makfax.com.mk