Skip to main content
x

8 Apr 2021 - 15:30
redakcija
Статија

Учениците во Словенија ќе се вратат на училиште в понеделник, а најмалите деца во градинки, по 11-дневен карантин.

Враќањето во градинките, основните и средните училишта ќе биде според истиот модел како и пред карантинот, што значи дека сите деца од основно училиште ќе се вратат на училиште, додека повеќето средношколци ќе се менуваат секоја недела со одење на училиште или посета на настава на далечина, рече словенечката министерка за образование Симона Кустец, како што објави словенечката агенција СТА.

Студентските домови за средношколци повторно ќе се отворат в недела, според владиниот декрет усвоен денес.

Маските за лице ќе останат задолжителни во училниците и училиштата за учениците од основните училишта од шесто до деветто одделение, за целиот персонал и за сите средношколци, додека децата од градинките и основните училишта до петто одделение ќе мора да носат маски во заедничките училишни зони надвор од училниците.

Маските за лице нема да бидат задолжителни за учениците за време на часовите по физичко образование.

makfax.com.mk