Skip to main content
x

8 Apr 2021 - 14:30
redakcija
Статија

На прашањето колку секс е премногу или премалку, секој има различен одговор. И тоа е нормално, бидејќи секоја врска е посебна, а луѓето имаат различни желби, но и очекувања од водење љубов.

Затоа е интересно да се разгледаат резултатите од неколку студии што ја разгледале поврзаноста помеѓу бројот на сексуални односи и задоволството од врската.

И, како што се очекува, добиени се многу интересни податоци.

Ејми Мус од Универзитетот во Торонто спроведе три студии кои се занимаваат со поврзаноста на фреквенцијата на сексот и среќата.

Студијата во која учествувале дури 25.000 луѓе докажала дека повеќе секс навистина е поврзано со повисоко ниво на среќа, но само додека фреквенцијата не достигне еден однос  неделно. Ова се однесува само на луѓето во врска, бидејќи кај самците, не е воспоставена статистичка врска помеѓу овие две работи.

Друга студија вклучена во 355 лица ги потврди наодите од првото истражување.

На крајот, таа тестирала 2.400 брачни парови, а податоците собрани во текот на 14 години покажуваат дека сексот е поврзан со повисоко ниво на задоволство од врската, а кога станува збор за фреквенцијата еднаш неделно, личната среќа и среќата во врската се изедначуваат.

Друга студија, овој пат од 2015 година, ја тестирала оваа теорија на пример на 128 парови кои биле поделени во две групи. Некои имале секс еднаш неделно, а други двапати неделно.

И за изненадување на многумина, паровите кои имале секс почесто не пријавиле повисок степен на среќа, дури и во голем процент пријавиле дека опаднало задоволството од водење љубов.

Секако, сето ова треба да се прифати само како интересна статистика затоа што колку пати водите љубов неделно зависи од многу фактори – и единственото правило што треба да го следите е да имате секс онолку пати колку што двајцата сакате.