Skip to main content
x

8 Apr 2021 - 14:20
redakcija
Статија

Вакцината на Астра Зенека во земјава нема да се препорачува на лица под 60 години. За вакцинираните во Србија ќе се чекаат нови препораки или ќе се ревакцинираат со други вакцини, изјави министерот за здравство Венко Филипче.

Очекува во текот на овој месец во земјава да стигнат околу 300.000 вакцини, од нив најголем дел од Кина.

По проценката на Европската агенција за лекови, ЕМА, дека вакцината на АстраЗенека сепак е поврзана за ретки нус појави кои можат да предизвикаат тромбоза, Европската Комисија бара обединет став во земјите членки на ЕУ. Засега секоја земја членка сама одлучува дали и како ќе ги користи вакцините, меѓу кои и АстраЗенека.