Skip to main content
x

8 Apr 2021 - 12:50
redakcija
Статија

Министерот за здравство на Србија, Златибор Лончар Лончар изјави дека републичката експертска комисија треба да донесе одлука за задолжителна вакцинација на здравствените работници против ковид-19

Тој рече дека се согласува со тоа и додаде дека се отворени над 170 пунктови за вакцинирање низ цела Србија без закажување изрази уверување дека уште 500.000 граѓани ќе бидат вакцинирани до крајот на април.

Тој повтори дека се согласува со предлогот вакцинацијата да биде задолжителна за здравствените работници, наведувајќи дека „нема логика“ лекар или медицинска сестра да кажат дека добиле коронавирус, можат да се вакцинираат.

„Мислам дека републичката комисија, во која се најеминентни експерти, ќе донесе одлука. Јас секогаш ќе бидам со професијата и ќе спасувам животи и ќе се борам против оние кои биле вакцинирани и кои се добри благодарение на тоа, а шират лаги и паника за вакцините“, изјави Лончар и истакна дека е докажано дека вакцините се безбедни и помагаат.

Тој додаде дека целта е да се стигне до оддалечените и најоддалечените места во Србија и да им се овозможи на сите граѓани да примат вакцина.

„Веќе го правиме тоа во многу општини, во околината на Нови Пазар, во Ниш и мислам дека одговорот ќе биде подобар и подобар“, рече министерот.

Лончар рече дека вакцинираните најверојатно ќе имаат предност да влегуваат во кафулиња, дискотеки, стадиони, театри, кина …

„Ако се вакцинираме брзо и во голем број, тоа е начинот да се вратиме во нормален живот“, нагласи Лончар .