Skip to main content
x

7 Apr 2021 - 20:40
redakcija
Статија

Универзитетскиот професор по право Гордан Калајџиев вечерва во Топ тема на Телма телевизија истакна дека во одредени случаи Обвинителството ја злоупотребува постапката со замрзнување имоти, притворања, рекетирања и постои политичка и правна злоупотреба, која се докажа во случајот со Катица Јанева.

Ќе решиме многу проблеми за Обвинителството ако одлучиме да го напуштиме политизираниот избор на првиот човек, бидејќи за џабе имаме избори од независно тело како Судскиот совет кое има проблем со својата независност, ако таму првиот човек е поставен од Владата, мислам дека е време серизоно да се размисли за ова прашање, вели професорот.

Калајџиев го коментираше извештајот на Стејт департментот во делот на судството и обвинителството, па вели дека дел од забелешките се и во делот на долгите истраги особено оние кои биле водени од СЈО, како случајот Империја.

Злоупотребата на постапката во тој случај, заедно со новото водење на постапката укажува на тоа дека на некој начин Обвинителството ја злоупотребува постапката и не е логично луѓе да бидат под притисокот со замрзнати имоти, со притворања, особено не со рекетирање подолго време за случаи кои се предмет на политички и правни злоупотреби, од кои видовте дека се докажа и во случајот каде одговараше и обвинителката Катица Јанева, истакна Калајџиев.