Под покровителство на саемот за лов и риболов во Горна Радгона се одржа националниот шампионат во имитирање еленско рикање.

Победниците на натпреварот во Радгона одат на Европско првенство во Белорусија, каде постојат правила за учество и технички на еленско рикање.

Во Горна Радгона се натпреваруваа 16 ловци од Словенија, Австрија, Србија и Унгарија. На првите три места се најдоа Словенците, секако.

Foto: Pomurski sejem/Jure Zaunker

Ова натпреварување е забавно и смешно, но конкурентите исто така мора да покажат некои вештини и знаење. Како да победите во имитација рикање на елени?

Ова е дисциплина во која ловците се натпреваруваат кој е подобар. Успехот малку зависи од самата пракса во природата, а тоа е колку добро слушаат ловците. Но важни се и алатките што ги користат на цевките со чија помош призведуваат звук на елени. Додатоците се различни - тие можат да бидат вештачки, на пример, пластични или природни, на пример од кравји или воловски рогови и школки. Сè може да се искористи. Исто така, има цевки направени од обработена хартија и пластика. Исто така, важно е која техника ќе се искорости, на пример, вдишувања и испуштање на воздухот.

Foto: Pomurski sejem/Jure Zaunker

Натпреварувачите имитираат многу варијации на настани во природата - елен во различни околности. Една дисциплина е да имитираат на млад елен во потрага по други елени, вториот имитираат елени опкружени во опасност, трети имитираат не-загрозени елени, па потоа алфа еленот и слично. Рикањето како елени зависи од овие околности и од возраста на елените. Младиот елен има потивок и понежен глас, а постарите имаат многу моќни гласови, кои во природата даваат и ехо. Во Словенија има многу области каде живеат елени. Многу ловци одат преку ден или ноќе за да ја слушаат оваа еленска рика, бидејќи е толку интересно. Во времето на парење, еленот е малку слеп/цреп и прилично безгрижен.

Имајќи предвид дека постојат и меѓународни натпревари, како рикањето како елени е споредливо, чија имитација е споредувана? Дали сите елени во Европа го говорат истиот јазик?

Европското првенство веќе се одржува во 22 наврати, обично учествуваат 10-15 земји. Тимот се состои од три натпреварувачи. Во странство, овој натпревар е препознатлив, добро публикуван и добро познат. На пример, минатата година во Словачка, натпреварот се одржа во голем замок, со присуство на 8.000 гледачи. Оваа година Европското првенство е во национален парк во Белорусија.

Натпревар за имитација на рикање на ирваси исто така се изведува на разни саеми, на пример, познат е оној во Салцбург.

Тоа беше имитација на родот елен. Овој вид живее на многу широка област од Русија, Скандинавија, Словенија. На пример, во Соединетите Американски Држави, постојат различни видови на елени, кои исто така рикаат поинаку.

Елен е кралот на шумите. Низ историјата секогаш било митско животно.

Што е со мечката, не е ова најмоќното животно? 

Foto: Pomurski sejem/Jure Zaunker

Мечката е ѕвер, па затоа и припаѓа на друга категорија. Мечката треба да се почитува, но штом нешто тргне наопаку, сите водат вистинска кампања против мечки. А мечка не те напаѓа, но инцидентите често се случуваат поради невнимание, бидејќи луѓето одат со кучиња во шумата. Тие ги испуштаат кучињата од јаже, па мечката се плаши. Кучето бега да се врати кај сопственикот, мечка оди по него, и го напаѓа сопственикот.

Ловците знаат како да имитираат многу животни, вклучувајќи ги и птиците.

Елен не јаде во време на парење, па се случува да изгубат дури 20 до 30 килограми во овој период. Во времето на парење, вниманието се посветува само на љубовта, нивната исхрана не е важна. Еленот живее во високи планини и, за време на сезоната на парење, тие ги трчаат и се качуваат на карпите како "луди", и трошат огромни количини на енергија. Во случај на елен, интересно е дека самиот сексуален чин може да биде успешен само ако мажјакот одамна ја следи женката.

 

Најчитани вести