Skip to main content
x

1 Apr 2021 - 20:10
redakcija
Статија

Физичката активност за 20 отсто го намалила ризикот од емотивните и психолошки проблеми во време на минатогодишниот карантин, покажуваат резултатите од испитување спроведено во Италија, а пренесува магазинот „Санита“ наменет за здравствените работници.

Според 18.000 студенти, професори и други универзитетски работници, потврдено било дека од анксиозност и депресија, за време на карантинот, повеќе пателе оние кои престанале да се занимаваат со спорт.

Истражувањето, во кое учествувале неколку италијански универзитети, покажало дека потешки последици од променетиот начин на живот ги погодиле лицата кои никогаш не се занимавале со спорт, а дури 50 отсто од оние кои во текот на пандемијата ја прекинале физичката активност, биле изложени на поголем ризик од емотивно-психолошки проблеми.

Истражувањето покажало дека ризикот од анксиозност и депресија, во време на карантин, бил зголемен кај лицата со послаба финансиска состојба.