Постојано читате колку треба, мора или ќе потрошите во Грција. Еве можност во Грција - да заработите. Постојат можности за приход за недвижнини во Грција. Ова е потврдено од страна на искуството на една брачна двојка од Србија, кој во 2014 година го продала стан во Белград и купиле стан во популарната грчкиот туристички центар Ханиоти.

Според нивното сведочење купиле стан од 75 квадратни метри со намера да го издаваат. Станот има заеднички базен за сите станари на зградата, палми во дворот и детски парк и е луксузно опремен.

- За разлика од многу Срби кои купуваат стан и потоа го купуваат најевтиниот мебел и опрема ние се определивме за луксуз, бидејќи посакувавме гости од висок профил од Русија, Украина, Германија, Велика Британија ... - велат тие за порталот grcka.info.

- На почетокот, имавме голем страв и сомнеж, бидејќи не бевме сигурни дали ќе можеме правилно да организираме се одовде, од Србија. Бевме подготвени да се откажеме ако не тргне како што треба. Меѓутоа, додека го опремувавме станот, се сретнавме со некои локални луѓе кои ни посочија што и како да сработиме. Една жена, Гркинка која живее во истата зграда, се согласи да ни помогне и да им го дава клучот за нашите гости кога ќе пристигнат и кога ќе заминуваат да го провери станот дали се е оставено како што било претходно.

Што се однесува до трошоците, велат  дека плаќаат 60 до 90 евра месечно за одржување на станот, а дополнително за  интернет, вода, електрична енергија, телевизија ... сите трошоци заедно - годишно чинат околу 1.200 евра (со годишен данок од 270 евра, што значи само околу 930 евра).

- Има и други трошоци. Купување нови чинии, прибор за јадење, повремено кречење ... Секогаш има и паузи во изнајмувањетож. Следната година ќе мораме да го посетиме станот да видиме што треба да се обнови и ова ќе биде дополнителен трошок од неколку стотици евра. Плаќаме 100 евра за сметководител кој не известува за прометот и даноците.

Тие велат дека минатата сезона заработиле 9.500 евра, а треба да се одземе од наведените трошоци околу 700 евра за данок.

Најчитани вести